Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα παγκοσμίως. Υπάρχουν κάποιες μορφές που είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία , όπως πχ η αλλεργία στην πρωτεΐνη  γάλακτος αγελάδος και η αλλεργία στο αυγό, με καλή πρόγνωση για ίαση, ενώ άλλες παραμένουν συνήθως εφ΄όρου ζωής, όπως πχ η αλλεργία στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς. Οι τροφικές αλλεργίες διακρίνονται σε αλλεργίες άμεσου και  έμμεσου τύπου και τα συμπτώματα που εμφανίζονται ποικίλλουν σε βαρύτητα. 

Με στόχο τη σωστή διάγνωση και παρακολούθηση της τροφικής αλλεργίας, πραγματοποιείται στο ιατρείο λεπτομερής εξέταση με λήψη ιστορικού και πραγματοποίηση δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού (skin prick test) ή/και αιματολογικών εξετάσεων (RAST)/ ή /και μοριακών αιματολογικών εξετάσεων με προσδιορισμό ειδικών IgΕ αντισωμάτων και των επιτόπων τους.

Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου, την ηλικία του παιδιού και τη βαρύτητα της  αλλεργικής αντίδρασης προτείνεται ανάλογη αντιμετώπιση.

Στη διάγνωση και παρακολούθηση των τροφικών αλλεργιών συμβάλλουν οι τροφικές προκλήσεις. Η πρόκληση γίνεται  σύμφωνα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, στον κατάλληλο χρόνο και χώρο (στο σπίτι,  στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο), κάτι το οποίο αποφασίζεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.